Monday, April 26, 2010

.: Istimewanya epal hijau :.

Amalan memakan sebiji epal hijau setiap hari sememamngnya digalakkan. lebih-lebih lagi bg mereka yang ingin menurunkan berat badan. Ini kerana ia bukan sekadar mempunyai pelbagai khasiat malahan ia mampu mengurangkan kolestrol dalam badan ;)

Epal hijau mengandungi zat besi, magnesium, potasium, kalsium, soldium, vitamin C, vitamin A, vitamin B, serta merupakan sumber serat yang mudah larut. Kita digalakkan memakan epal bersama kulitnya kerana sebahagian kandungan vitamin C terletak di bawah kulitnya.

Epal hijau juga boleh membantu mencegah:

  • Pembinaan kolestrol dalam dinding salur darah
  • mengurangkan risiko PENYAKIT JANTUNG
  • membantu kesihatan membran paru2
  • membantu kesihatan tulang dengan menambah bahan kimia(boron) pada mineral tulang
  • membantu kesihatan sistem kardiovaskular dengan mengekalkan tahap kolestrol darah
  • membantu mengekalkan berat badan
  • mengurangkan tekanan penyakit asma
  • mengurangkan risiko BARAH
Bagi mereka yang mempunyai masalah sembelit atau penghadaman, kisarkan epal hijau dengan saleri dan diminum setiap pagi sebelum sarapan. Ia dapat membersihkan saluran usus serta membuang toksik dengan pantas menerusi sistem pencernaan. Zat masam epal hijau merupakan pembersih tubuh yang sangat baik.

Epal hijau juga bertindak sebagai penyegar kulit wajah. Potong epal hijau dan rendamkan seketika di dalam air batu selama 5 minit kemudian diletakkan di muka, biarkan selama 15 minit. Anda akan rasa kesegarannya.;) Jika diamalkan selalu, ia boleh melicinkan kulit :)

sumber: Utusan Malaysia, Khamis, 21 Januari 2010


No comments:

Post a Comment